RSS

di saat kerajinan (PART 2)


weee~~ dari minggu lepas, aku sangat le rajin masuk dapur, hihi...

last week, buat spageti, ingat nak wat bolognese tapi dah tersilap beli, wat jek la cikenese kan, hihi...

and actually ada orang request nak makan spageti, at the same time pewot i pon mengidam kan benda yang same, then apa salah nya i masakkan sambil i tumpang makan dengan byk nya.. ;)

dia request nak resepi tuh, so i tulis kat sini la yek, harap2 dia baca kan...

nanti bila-bila bule wat sendirik, when i m not here anymore ;)

macam bawak hati jeh ko marni nak g jauh-jauh kan...hahaha! takde la...and tak sume orang perlu tau kenapa aku nak g jauh-jauh ;)

SPAGHETTI


Bahan-Bahan:

1 peket spageti

1 peket daging/ayam cincang (ikut korang la nak yg besaq ke kecik)

2 botol sos spageti kimball (aku campur cendawan n tradisional)

1 botol sos cili

250ml fresh milk (aku guna full cream milk jeh)

5 biji bawang putih (aku tak suka banyak2 busuk)

1 tin cendawan butang (di hiris, optional nak bubuh ke tak)

10 batang sosej

3 keping chedar cheese (ni pon optional sebena nye)

sedikit garam, gula, n aji (secukup rasa la)

sedikit air (aku guna balik air rebusan spageti tuh, lagi sedap tau ;))

sedikit butter (tuk menumis)

Method:

1) rebus la spageti dalam air, letak la banyak mana pon, ikut korang.. pastu bubuh sikit garam n minyak, supaya lagi berasa and spageti anda tak melekat antara satu sama lain. Bila dah agak2 masak n kembang, angkat la and toskan air nye. Tapi air rebusan tuh, aku guna sikit tuk bubuh dalam sos dia.

2) masukkan butter, and goreng sosej tuh dulu sampai dah kembang2 sikit, pastu angkat. pastu tumis lak minch meat tuh, sampai agak2 dah setengah masak, angkat dan asingkan..

3) bubuh lagik sikit butter tuk menumis sos spageti, masukkan bawang putih smpi dah naek bau, tak yah sampai garing pon, pastu masukkan sos kimball tadi, tunggu sampai naek minyak, kalo dah agak2 cam memercik tuh, naek minyak la tuh.

4) pastu masuk kan la fresh milk td, chedar cheese, sos cili, sume bahan2 tu la..

5) masuk kan button mushroom, daging cincang n sosej. tunggu smpi masak or mendidih.. siap !

pheww... letih nya weh nak menaip resepi, aiyark~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 Pot Pet Pot Pet...!!:

Nor Amiera Mohd Nawi said...

Ak nk wat nnt suami da blik... brg2 da ready.. cume dgg cncg tu gnti ngn dgg bege sbb xd td...miahsha